Wat is alternatief beleggen?
Veel mensen zijn bezig met beleggen en investeren om diverse redenen. Omdat het leuk is, in het kader van hun pensioenspaarplan, om hun geld aan het werk te zetten, … De meeste mensen die beleggen en investeren blijven vast houden aan traditionele beleggingen zoals beursgenoteerde aandelen en obligaties. Alternatieve beleggingen hebben dezelfde doelstelling, maar zijn minder onderhevig aan wisselende dagkoersen en beurssentiment. Daarom zijn deze alternatieve beleggingen een leuke mogelijkheid voor de lange termijn belegger.
Beleggen is een ideale manier om je geld voor jou te laten werken. De meeste mensen doen dit door hun zuurverdiende geld in beleggingsfondsen te steken of door aandelen of obligaties op de beurs te kopen. Echter er bestaan ook alternatieve beleggingsmethodes die zeer sterk variëren in profiel. Alternatieve beleggingen zijn interessant voor die personen die hun beleggingsportefeuille over verschillende activaklassen wensen te diversifiëren of voor zij die om welke reden dan ook de beurs niet willen of kunnen betreden.
Risicovolle alternatieve beleggingen
Risicovolle alternatieve beleggingen hebben het potentieel om de eigenaar plotsklaps schatrijk te maken, maar kunnen de eigenaar ook met een zware financiële kater achterlaten. Het zijn beleggingen waarvan het hoogst onduidelijk is of ze ooit zullen slagen. Voorbeelden hiervan zijn financiële crowdfunding, waarbij je gaat investeren in pas opgestarte bedrijfjes of het investeren in moderne kunst, waar pas later zal blijken welke kunstenaars de tijdsgeest zullen overleven.
Minder risicovolle alternatieve beleggingen
Het gros van de alternatieve beleggingen is minder risicovol dan obligaties en aandelen. Om deze redenen zijn ook veel van de beleggers aangetrokken tot dit type investeringen, omdat ze een veilige (component in hun) beleggingsportefeuille wensen. Bij risicolage alternatieve beleggingen gaat het vaak gaat over investeringen die bijna altijd een minimumwaarde zullen behouden omdat ze eenvoudigweg niet failliet kunnen gaan. We hebben het hier over beleggingen in goud en zilver, gebouwen, landbouw- en bosgronden of antiek. Met het lage risico gaat ook een relatief laag financieel rendement gepaard. Echter van dit financieel rendement zal men veel zekerder zijn dan bij de risicovolle alternatieve beleggingen.